- 24 Haziran 2019
- Yazar Özkimsan
- Kategori Pas Sökücüler
- 8133
- 4
Yeryüzünde saf halde bulunan demir üzerinde bulunan oksitlenmenin zamanla artmasına pas adı verilir. Mavi civarı renkte olan metalin bir süre sonra sarımtırak, turuncu ve kahverengi renklere dönüşmesine. Günlük hayatımızda mutlaka karşılaşmışızdır.
Bu yazımızda pas nasıl oluşur, paslanmış tabaka nasıl temizlenir ve pas koruması için neler yapılması gerekir detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Pasın nasıl oluştuğu ile ilgili detaylı bir şekilde bilgiyi Demirin Paslanması Nasıl Olur konu başlıklı makalemizde anlatmıştık. Ama yine de herkesin anlayabileceği dilde bir özet geçmek istiyoruz. Demir metaline demir atomu, hava ve suda oksijen atomu bulunmaktadır. Demir ve oksijen atomunun kimyasal yanma (yavaş yanma, gözle gözlemlenemez) tepkimesine girmesi sonucunda demir oksit bileşeni oluşur ısı açığa çıkar. Bu tepkime ile zamanla oksitlenme yani paslanma oluşur. Aslında pasın nasıl oluştuğunu anlamak oldukça basittir. Demir ve oksijen atomlarının tepkimeye girmesi.
Hemen aklımıza şu soru gelebilir. Her demir zamanla paslanır mı ? Tabii ki paslanır. Çünkü havada oksijen atomu bulunmaktadır. İkinci bir başka soruyu da sorabilirsiniz. Neden demire su değdiğinde (mesela yağmur yağdığında) paslanma hızlı olur ? Bu sorunun cevabı ise su içerisinde bulunan oksijen atomunun havaya göre oldukça fazla olmasıdır.
Eskiden pası yok etmek için kullanılan yöntem zımpara yapmaktı. Paslanmış olan demirin üstü saatlerce zımparalanırdı. Bu uygulama hem zaman kaybıdır hem de demirin aşınmasına sebep olmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ise kimyagerler tarafından pas sökücü ürünler geliştirilmiştir. Bu ürünlere demir metaline zarar vermeden sadece paslı alanın sökülmesini sağlayan kimyasallardır (Bknz: Pas Sökücü OK-151)
Pasın OK-151 ile nasıl söküldüğünü, uygulamanın nasıl yapıldığını dilerseniz bir video aracılığı ile hep birlikte izleyelim. Videodaki pası sökmek için ne kadar zaman ve zımpara harcayacağınızı sizler düşünün.
Yalın halde bırakılan her demir metali paslanmaya mahkumdur. Zamanla ya havadaki oksijen ile tepkimeye girecek ya da yine ya havadaki nem ya da su ile tepkimeye girerek paslanacaktır. Özellikle inşaat demirlerinde bu olayı gözlemleyebilirsiniz. Paslanmanın önüne geçilebilmesi için demir atomu ile oksijen atomunun bağının kesilmesi gerekir. Bunun içinde yapılması gereken 2 şey vardır.
İlki demirin boyanması.
İkincisi ise pas koruyucu ürünlerin (Bknz: OK-152) kullanılmasıdır.
Pas nasıl oluşur, nasıl sökülür, paslanmanın önüne nasıl geçilir gibi aklınıza takılan bütün soruları yorum alanından sorabilir ve uzman kimyagerler tarafından cevaplandırılmasını sağlayabilirsiniz.
4 YORUM
Anonim
2 Eylül 2022, 14:09 CEVAPLAGaliba paslı jiletle elimi çizdim ama pas olup olmadığını bilmiyorum paslı olduğunu nasıl anlarım? Paslıysada elime ne yapmam gerek?
Özkimsan
2 Eylül 2022, 21:43 CEVAPLAMerhabalar;
Çok geçmiş olsun. Üzerinde kahverengi, turuncu, sarı lekeler var ise paslı olabilir.
Selamlar.
ÖZGÜR
25 Haziran 2022, 12:15 CEVAPLADerin dondurucu içinde pas renginde bir oluşum var buralarda soğutucu modunda su birikmesi oluyordu. Bu oluşumun kir değil pas olduğunu nasıl ispat edip dondurucunun değişimini talep edebilirim. İyi çalışmalar.
Özkimsan
26 Haziran 2022, 14:05 CEVAPLAÖzgür Bey merhaba;
O kısımdan parça alıp kimya laboratuvarında incelenmesi lazım.
Selamlar.