- 7 Ekim 2019
- Yazar Özkimsan
- Kategori Pas Sökücüler
- 6458
- 0
Kimya dilinde pas demir ve oksijen atamonun kimyasal yavaş yanma tepkimesi sonucu oluşturduğu oksit tabakasının ilerleyen aşamasıdır. Oksijen ile demir atamu reaksiyona girmektedir. Bunun sonucu ise oksitlenme oluşur.
1 demir atomu ile 1/2 oksijen atamonun kimyasal tepkimeye girmesi sonucunda demiroksit oluşur. Ve ısı açığa çıkar. Bu ısı gözle gözlemlenmez. Çünkü yavaş yanma tepkimesidir.
Her demir metali zamanla havadaki oksijen – nem ya da herhangi bir sıbı ile temasa geçerek paslanır. İlk başlarda açık sarı bir renk oluşur. Zamanla bu renk turuncuya dönüşür. İlerleyen seviyelerde ise paslanma artar ve kahverengi bir renk alır.
1 – İnşaat demirinin paslanması
2 – Demir kapıların paslanması
3 – Motosiklet, bisiklet, araba boyasının kalması sonucu demir kısmın hava – su ile temas etmesi ile paslanması
4 – Ev aletlerinin paslanması
5 – Demir kilitlerin paslanması
6 – İğne, cımbız, toka ve benzerinin paslanması
7 – Çivinin palsanması
Günlük hayatta yukarıda maddeler halinde paylaştığımız paslanma örnekleriyle mutşaka karşılaşmışsınızdır.
Yalın halde bırakılan yani korunmaya alınmayan (boyama, pas koruyucu kullanma ve benzeri) her demir metali zamanla paslanır. Çünkü demir metalinin üzerinde bulunan Fe atomu ile hava – suda bulunan O2 atomu tepkimeye girer.
Kimya dilinde demirde meydana gelen oksitlenmeye pas adı verilir. Demir haricindeki diğer metallerde (alüminyum, çelik, krom ve benzeri metaller) meydana gelen oksitlenmeye ise korozyon adı verilmektedir.