Paslanma nasıl geçer

Paslanma nasıl geçer

Paslanma nasıl geçer

Paslanma nasıl geçer anlatmadan önce demir neden paslanır, demirin paslanma süresi nedir, paslanma nasıl oluşur detaylı bir şekilde bilgi vermek istiyoruz. Makalemizin sonunda pasın oluşma sebepleri ve pasın nasıl söküldüğü hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız.

Demir neden paslanır

Doğada yalın halde bırakılan her demir zamanla paslanır. Bunun sebebi; demir üzerinde bulunan demir atomu ile, havada ya da suda bulunan oksijen atomunun tepkimeye girerek demiroksit bileşenini oluşturmasıdır. Denklemi hemen aşağıdaki gibidir.

Bir demir atomu ile 1/2 oksijen atomu tepkimeye girer. Demiroksit oluşur. Yani oksitlenme başlar. Kimyasal yanma tepkimesidir. Gözle görülemez. Çünkü paslanma 1 hafta ile 1 ay içerisinde bir süreçte gerçekleşir. Bir diğer adı ise okstilenmedir. Hemen aşağıda kimya mühendisimiz demir neden paslanır tüm detayları ile birlikte anlatmıştır.

Demir neden paslanır

Demir ne kadar sürede paslanır

Yalın halde bırakılan bir demir ortalama 1 hafta ile 1 ay içerisinde paslanmaya başlar. Bu süreci bulunduğu ortamın oksijen miktarı hızlandırır. Havada %21 oranında oksijen bulunmaktadır. Eğer demir koruma altında değil ise zamanla havada bulunan oksijen atomu ile demir üzerindeki demir atomu tepkimeye girerek oksitlenmeyi yani paslanmayı başlatır. Eğer bulunduğunuz ortam nemli ise ya da demir yağış ve benzeri ile su teması yaşıyorsa daha hızlı bir şekilde paslanma gerçekleşir. Çünkü su içerisindeki bulunan oksijen miktarı havadan çok daha fazladır.

Demir üzerindeki paslanmayı ilk olarak sarı renkte gözlemleriz. Ardından turuncu, kırmızımsı ve son olarak ise kahverengi. Bu aşamaya geldiğinde önlem alınmaz ise demir çürümeye yani kendi fiziksel özelliklerini kaybetmeye başlayacaktır. Artık kullanılamaz hale gelir.

Demir ne kadar sürede paslanır

Demirin pasını ne söker

Demirin pasını firmamız tarafından üretilen konsantre pas sökücü OK-151 ile sökebilirsiniz. İlk olarak ürünümüz ile pasın nası söküldüğünü ve ardından özelliklerini sizlerle paylaşalım.

Paslı demir nasıl temizlenir

1. Konsantredir

Konsantredir. Yani ürünümüz su ile çoğaltılarak kullanılabilir. Pasın kirliliğine göre aşağıdaki oranlarda su ile seyreltebilirsiniz. Mesela ağır kirlilikle, bir kaba, 1 birim ürün ve 2 birim su koyabilirsiniz.

Ağır: 1/2

Orta: 1/5

Hafif: 1/10

Not: Aşırı paslanmada su ile seyreltilmeden kullanılır. Isıtılarak kullanılırsa işlem hızı artar.

Bilgi: Mesela orta kirlilikte paslanmış demirleriniz var. 5 KG ambalajlı ürünümüzden satın aldınız. Bu ürünü 25 KG’a çıkartabilirsiniz.

2. Kütle ve hacimden yemez

Kütle ve hacimden yemez. Sadece pas tabakası ile tepkimeye girer. Metal yüzeyleri mikron derecesinde aşındırır. Hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz İTÜ teknik raporumuz ile tüm detayları inceleyebilirsiniz.

https://www.ozkimsan.com/pas-sokucu-ok-151-itu-teknik-rapor.pdf

3. Aderansı arttırır

Aderansı arttırır. İnşaat demirlerinde kullanılıyor ise içerisinde bulunan özel inhibitörler sayesinde demirin betona daha iyi tutunmasını sağlar. Beton döküldükten sonra hava ve su ile demirin bağlantısı kesildiği için tekrar paslanmanın da önüne geçmiş olur.

4. Tekrar paslanmayı yavaşlatır

Kullanıldığı metalin tekrar paslanmasını yavaşlatır.

Not: Temizlenen metali tekrar paslanmasını istemiyorsanız eğer boyama, kaplama, koruyucu yağ vb. ile korumaya almanızı tavsiye ederiz. Çünkü yalın halde bulunan bir metal mutlaka zamanla oksitlenecek, paslanacak veya korozyona uğrayacaktır.

5. Boyaya hazırlayıcıdır

Boyaya hazırlayıcıdır. Kullanıldığı ürün boyanacak ise herhangi ekstra bir uygulama yapılmasına gerek yoktur. Pas tamamen söküldüğünde ve kuruma gerçekleştiğinde boyama yapabilirsiniz.

6. Uygulama teknikleri fazladır

Uygulama yöntemleri fazladır. Püskürtme, daldırma ya da fırçalama yöntemini kullanarak ürünü uygulayabilirsiniz.

Püskürtme: Püskürtme yönteminde ürün bir sprey şişesi içerisine konulur. Paslı ya da korozyona uğramış alana sıkılır. 10 dakika beklenir. Pas tamamen sökülmedi ise tekrar uygulama gerçekleştirilebilir.

Daldırma: Pası sökülecek olan parçalar daldırılabilecek ağırlık ve büyüklükte ise ürün bir daldırma kabına ya da havuzuna konulur. Ardından paslı demir ya da korozyona uğramış metaller bu alana daldırılır. Pas sökülene kadar beklenir.

Fırçalama: Bir fırça yardımı ile ürün paslanmış olan demire sürülür. 10 dakika beklenir.

7. %100 etkili çözüm sunar

100% etkili ve kesin çözüm sunar. Pası sökülecek olan demir çürümedi ise yani kendi özelliklerini kaybetmediyse pas mutlaka sökülecektir.

8. Raf ömrü uzundur

Raf ömrü uzundur. Ürün için kullanmış olduğumuz ambalajlar özel üretimdir. Bu sayede, ürünü kullandıktan sonra kapağını sıkıca bir şekilde kapattığınızda uzun bir süre sonra, ihtiyaç halinde tekrar kullanabilirsiniz.

Demir pas sökücü OK-151’i nasıl satın alabilirim

Paslanmayı geçiren ürünümüzü internet sitemiz üzerinden sepetinize ekleyip 3D güvenlikli kredi kartı ödeme yöntemi ile ya da havale/EFT yöntemi ile satın alabilirsiniz.

Pas nedir, nasıl oluşur ve paslanma nasıl geçer bilgi vermeye çalıştık. Umarız yardımcı olabilmişizdir. Aklınıza takılan soruları firmamızın müşteri temsilcisi hattını arayarak ya da yorum alanından yazarak sorabilirsiniz.

YORUM BIRAKIN

Yorumunuz 24 saat içerisinde cevaplanacaktır.


BİLGİ ALIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ister misiniz ?

BİZİ ARAYIN
SON YAZILAR
EN ÇOK GÖRÜNTÜLENLER
ÖZKİMSAN

Özkimsan Endüstri Kimyasalları Konsantre Sökücüler

Özkimsan Endüstri Kimyasalları © Copyright 2016 - 2025