- 15 Aralık 2017
- Yazar Özkimsan
- Kategori Pas Koruyucu
- 13186
- 2
Pas, demir ile oksijen atomunun kimyasal tepkimeye girmesi sonucu oluşan demiroksit iyonlarına verilen isimdir. Yani demirde oluşan oksitlenmeye pas ismi verilir. Diğer metallerde (örneğin bakır, aliminyum, pirinç) oluşan oksitlenme ise korozyon olarak tanımlanır.
Paslanma aslında hızı düşük olan bir kimyasal yanma tepkimesidir. Yani paslanma meydana gelirken fark edilemeyecek şekilde de ısı meydana çıkar.
4Fe + 3O2 —>2Fe2O3 + Q (ısı)
Pasın oluşabilmesi için demir ve oksijenin olması yeterlidir. Havanın ve suyun içerisinde oksijen atomları bulunmaktadır. Yalın haldeki demir su ile ya da hava ile temas ettiğinde zamanla paslanma başlar. Paslanmaya hızlarına göre şu şekilde açıklayabiliriz.
Demir su ile temas ettiğinde hızlı bir şekilde paslanır. Bunun sebebi ise su içerisinde bulunan oksijen miktarının fazla olmasıdır. Sudan ziyade nemli havada da paslanma oldukça hızlı olur. Çünkü normal havaya göre oksijen miktarı daha fazladır.
Günlük hayatımızda yalın halde bulunan demire örnek olarak en çok inşaat demiri ve çivileri verebiliriz. Herhangi bir inşaat yapılacağında getirilen demirlere dikkat ediniz. İlk günde demir normal koyu mavimsi renginde olur. Ancak zamanla bu demir kullanılmaz ise, üzerine yağmur yaparsa/su ile temas ederse ya da açık havada bırakılırsa üzerinde renk değişimleri oluşur. Öncelikle demir sarı bir tabakayla kaplanmaya başlar. Ardından ise bu renk kızılımsı ve kahverengi renklere dönüşür.
Paslanmadan korunma yöntemlerini anlatmadan önce şu bilgiyi vermekte fayda vardır. Pasın oluşmasının engellenmesi isteniyor ise demir ile oksijenin temasının önlenmesi gerekir. Yani demir ile su veya hava temasının önüne geçilmelidir. Peki demir ile oksijenin teması nasıl engellenir ?
Demirin üzeri boyanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak burada önemli bir bilgi vermede fayda buluyoruz. Demir kesinlikle paslı ya da paslanmaya başlamış olmamalıdır. Eğer paslı ise pas sökücü kullanılarak pasın giderilmesi gerekir.
Demirin yalın halde kalması sizler için önemli olabilir. Yani boya yapılmasına gerek duymuyorsunuzdur. Örnek olarak inşaat demiri verilebilir. Eğer öyle ise pas koruyucu ürün kullanabilirsiniz. Pas koruyucu/engelleyici ürünler demir ile hava ve suyun temasını engelleyen ürünlerdir. Özkimsan tarafından üretilmekte olan OK-152 pas engelleyici ürün bu konuda oldukça etkili bir üründür. Hemen aşağıda bulunan bağlantılar aracılığı ile OK-152’yi satın alabilirsiniz.
Demir oldukça hızlı paslanan metaldir. Ondan daha geç korozyona uğrayan metallerde bulunmaktadır. Dayanıklı metaller ile kaplama yapılarak paslanmanın önüne geçilebilir. Ama sonuçta kaplanan yapılan şeyde metal olduğu için zamanla sıvı ve hava teması sonucunda korozyona uğrayacaktır.
2 YORUM
MEHMET BAKIRCI
12 Haziran 2018, 10:13 CEVAPLAdenize 100 m.mesafedeyim OK-152 ile demir pasını ne kadarlık bir zaman için engelleyebilirim.
Özkimsan
12 Haziran 2018, 12:25 CEVAPLAMehmet Bey firmamızı arayıp kimyagerlerimize bağlanırsanız eğer sizlerden daha detaylı bilgi alıp yardımcı olacaklardır.