- 8 Ocak 2025
- Yazar Özkimsan
- Kategori Pas Sökücüler
- 24
- 0
Paslı kolon demiri Özkimsan Endüstri Kimyasalları tarafından üretilen konsantre pas sökücü ürün OK-151 ile temizlenir. Pasın yoğunluğuna göre ürün bir püskürtücü içerisine su ile seyreltilerek konulur. Paslı olan kolon demirine sıkılır. Yaklaşık 20 dakika beklenir. Pas sökülecektir. Yoğun paslanma varsa uygulama tekrarlanabilir.
Paslanmış olan inşaat demiri filizi üzerinde oluşan oksitlenme yani pas tabakası OK-151 konsantre pas sökücü ile nasıl temizlenir hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz video aracılığı ile izleyebilirsiniz. Bu videoda İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilen teknik rapor da paylaşılmıştır.
Paslanmış kolon demirinde oluşan oksitlenme yani pas tabakası OK-151 konsantre pas sökücü ile nasıl temizlenir hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz video aracılığı ile izleyebilirsiniz. Bu videoda orta derecede paslanma olduğunda püskürtme yöntemi nasıl kullanılır anlatılmıştır.
Paslanmış yalın halde bırakılan inşaat demirinde oluşan oksitlenme yani pas tabakası OK-151 konsantre pas sökücü ile nasıl temizlenir hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz video aracılığı ile izleyebilirsiniz. Bu videoda inşaat geciktiği için yalın halde bırakılan demirler paslanmıştır. Yapı denetimden izin alınabilmesi için ürün kullanılmış ve denetimden geçmiştir.
İnşaat demiri kolonu, çevresel ve kimyasal etkilere maruz kaldığında paslanabilir. Paslanma, demirin yüzeyinde oksitlenme reaksiyonu meydana gelmesi sonucu oluşur ve buna genellikle aşağıdaki faktörler neden olur:
Demir, nem veya suyla uzun süre temas ettiğinde oksijenle reaksiyona girerek paslanır. Betonun içinde olması gereken demirler, betonun çatlaması, ayrışması veya suyun beton içine sızması durumunda korunaksız hale gelir.
İnşaat demirlerini paslanmadan korumak için üzerlerinin yeterince betonla kaplanması gerekir. Eğer beton örtü kalınlığı yetersizse, su, nem ve zararlı kimyasallar kolayca demire ulaşabilir.
Beton zamanla karbonatlaşmaya maruz kalır. Karbonatlaşma, betonun alkalinitesini düşürerek paslanmayı önleyen tabakayı yok eder. Bu durum, demirin daha hızlı paslanmasına yol açar.
Deniz kenarındaki yapılarda veya tuzlu su kullanılan alanlarda klorür iyonları betonu aşarak demire ulaşabilir. Bu iyonlar, paslanma sürecini hızlandırır.
Demirlerin paslanmayı önlemek için düzgün bir şekilde yerleştirilmemesi. Koruyucu kaplama veya uygun malzeme kullanılmaması.
Yüksek nemli bölgelerde veya sürekli yağış alan alanlarda paslanma riski daha yüksektir. Asidik yağmurlar da betonu ve demiri zayıflatabilir.
Paslı kolon demiri neden paslanır, oluşan pas nasıl temizlenir ve paslanma olayının sebepleri nelerdir bilgi vermeye çalıştık. Umarız yardımcı olabilmişizdir.